Szpinak – wartości odżywcze

szpinak

Szpinak został odkryty kilka lat wcześniej niż trafił do europy. Do rozpowszechnienia szpinaku przyczyniły się pielęgniarki, które podawały go w formie naparu z liści. Lecznicze działania szpinaku zostały udowodnione przez naukowców w Stanach. Co warto o nim wiedzieć i jakie ma właściwości?

Czym są warzywa

Rośliny jednoroczne, dwuletnie lub byliny, które wchodzą w skład pokarmu człowieka. Niektóre warzywa mogą być spożywane w formie surowej, ale są też takie, które należy poddać obróbce cieplnej. Spożywane mogą być w całości lub w formie liści. owoców, bulwy, łodyg i korzenia. Warzywa stanowią źródło witaminy C oraz prowitaminy A, a także błonnika i składników mineralnych. Mają one bardzo wysokie znaczenie w naszej diecie.

Klimat a uprawa warzyw.

Naukowcy zbadali że jeśli człowiek nie będzie próbował poprawić warunków klimatycznych do 2050 roku uprawa plonów warzyw spadnie o 35%. klimat ma wpływ na opady,a co roku w Polsce zapowiadane są susze. Moja dziewczyna pomaga rodzinie przy uprawie ziemniaków i przez źle wpływające na uprawę warunki pogodowe zbiory ona i jej rodzina rozpoczęli na początku października, ponieważ jak przychodziły deszczowe dni to opady były obfite ale krótkie po czym znowu pojawiały się upalne dni co spowodowało że część zbiorów gniła. Spowodowane jest to tym że ziemniak to warzywo, które nie lubi zmieniających się warunków pogodowych. Jest jeden plus, ponieważ na wiosnę cena za worek ziemniaków była niższa niż na zimę, a przez opóźnione zbiory w tym roku może być na odwrót. Osobiście nie jestem fanem kartofli, a bardziej wolę jeść kaszę, ryż, makaron lub jako dodatek do mięsa surówkę. Szpinak jest bardzo dobrym składnikiem nawet w wersji mrożonej, który w połączeniu z oliwą z oliwek do sałatki nada się idealnie.

Jak wygląda szpinak

Szpinak należy do rodziny szarłatowatych tak samo jak burak czerwony. Roślina dorasta zazwyczaj do 50 cm wysokości oraz posiada korzeń, który osiąga nawet do 180 cm. Liście rozwijają się wzdłuż łodygi i przyjmują różne kształty. Roślina rozwija się w temperaturze powyżej 20 stopni, ale zbiera się ją często przed zakwitnięciem.

Uprawa szpinaku

Szpinak jest idealnym warzywem do uprawy w polskim klimacie, ponieważ jest on odporny na niskie temperatury. Wysiewać go można zarówno pod koniec marca jak i na początku sierpnia, a zbierać można szpinak od maja do listopada. Idealna ziemia do uprawy tego typu roślin to ta gliniano piaszczysta, Nasiona wysiewane są na głębokość 2-3cm w rzędach oddalonych od siebie o 20cm.

Wartości odżywcze

Dzieci uważają szpinak za jedną z najgorszych potraw, jednak jest to niesłuszne stwierdzenie przez dzieci, ale jak wiemy pupilom potrafi coś raz smakować, a raz nie. Jednak warto zwrócić uwagę na szpinak ze względu na jego wartości odżywcze
W 100g znajdziemy 23 kalorie. Kaloryczność oczywiście wzrasta kiedy do szpinaku dodamy śmietanę lub mięsa.

Szpinak zawiera bardzo dużo składników odżywczych takich jak:

  • Żelazo
  • Witamina C
  • Magnez
  • Przeciwutleniacze
  • Witamina A
  • Witamina B2
  • Mangan
  • Wapń
  • Fosfor
  • jod
  • sód
  • potas

Szpinak został odkryty kilka lat wcześniej niż trafił do europy. Do rozpowszechnienia szpinaku przyczyniły się pielęgniarki, które podawały go w formie naparu z liści. W stanach lecznicze działania szpinaku zostały udowodnione przez naukowców. Udowodniono że posiada on ogromną ilość żelaza, dlatego bardzo dobrze sprawdza się przy takiej chorobie jak anemia. Zawiera także składniki wspomagające nasz organizm jod, mangan czy karoten.

Często stosowane jest też przy stanach zapalnych układu pokarmowego oraz warzywo to wspomaga leczenie chorób trzustki i pomaga zwalczyć utrzymujące się zaparcia.

Przepisy ze szpinakiem

Szpinak może być wykorzystywany w kuchni do wielu potraw. Dobrze sprawdzi się on z makaronem, ryżem oraz dobrze nada się jako dodatek do śniadania, głównie do omleta.

Omlet

Potrzebne składniki:

  • Dwa pomidory
  • jedna papryka
  • makaron
  • szpinak
  • bazylia
  • starty ser
  • koncentrat pomidorowy
  • papryka słodka
  • do smaku pieprz, sól
  • dodatkowo dodać można
  • dwie pokrojone papryczki chilli
  • cebulę
  • czosnek

Sposób przygotowania:

Gotujemy makaron oraz kroimy pomidory i paprykę. Makaron przekładamy na patelnię i dodajemy pokrojone pomidory oraz paprykę. Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy. Możemy dodatkowo dodać cebulę, papryczki chilli, czosnek. Dorzucamy ser i szpinak.

Ryż z kurczakiem i szpinakiem

Potrzebne składniki:

  • pierś z kurczaka
  • 300 g szpinaku
  • 1 cebula biała
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany
  • gałka muszkatołowa
  • ostra papryka mielona
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • ryż


Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na kawałki następnie skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem oraz papryką. Przygotowanego kurczaka smażymy na patelni. Na drugiej patelni przygotowujemy na maśle pokrojoną cebulę oraz szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Szpinak, który jest na patelni lekko podduszamy po czym dodajemy do niego kurczaka oraz śmietanę i doprawiamy gałką muszkatołową. Dusimy wszystko jeszcze przez 2 min Gotową zawartość patelni podajemy z ryżem.

Placki ze szpinakiem

Potrzebne składniki:

  • 100g szpinaku
  • świeżo posiekana pietruszka
  • szklanka mleka
  • 120g mąki ryżowej
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • jedna papryczka chilli
  • olej do smażenia
  • sos do placków
  • czosnek
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki, oregano
  • jogurt naturalny

Sposób przygotowania:

Miksujemy w blenderze lub kroimy na drobny mak pietruszkę oraz szpinak. Mieszamy mleko, 2 jajka przyprawy oraz szpinak i odstawiamy ciasto na około 25 min. Następnie smażymy placki na patelni. W międzyczasie kiedy nasze placki się smażą przygotowujemy sos. Wyciskamy przez praskę czosnek, dodajemy jogurt naturalny i doprawiamy solą, pieprzem, natką pietruszki oraz oreganem. Następnie przygotowane placki smarujemy sosem.

Szpinak a odchudzanie

Zarówno surowy jak i przetworzony szpinak w formie duszonej czy gotowanej może być stosowany przez osoby, które chcą schudnąć.

Niestety nie każdy może spożywać szpinak, ponieważ posiada on przeciwwskazania do spożywania czyli:
kamice nerkową, ponieważ szpinak posiada kwas szczawiowy, który powoduje tworzenie się kamieni w nerkach.
problemy z reumatyzmem oraz artretyzmem
jedzenie w dużych ilościach szpinaku może spowodować uszkodzenie systemu krwionośnego

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *