Nasiona chia – ich zalety i jak je spożywać

nasiona chia

Chociaż są malutkie, nasiona chia należą do najbardziej pożywnych pokarmów na naszej planecie. Są one pełne błonnika, białka, kwasów omega-3 i różnych mikroelementów, które przyczyniają się do zdrowia układu trawiennego i jelitowego oraz pomagają wzmocnić układ odpornościowy.

Skąd się biorą nasiona chia?

Nasiona Chia to małe czarne nasiona rośliny Salvia hispanica, która ma wspólne korzenie z miętą. Ludy Azteków i Majów spożywały je ze względu na ich zdolność do ożywiania ciała energią. Co więcej, chia w języku starożytnych Majów oznacza „siłę”. Dziś są one uważane za superfood i są stosowane w celu zwiększenia energii na co dzień, jako substytut w diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, a także dla sportowców.

Zaskakująca kompozycja.

Aby zaspokoić swoje dzienne zapotrzebowanie, idealnie byłoby spożywać co najmniej 30 gramów dziennie, czyli dwie duże łyżki stołowe. Możesz jednak zjeść więcej niż 50 gramów, jeśli chcesz zwiększyć spożycie błonnika, kwasów omega-3 i wapnia. Nie ma żadnych ograniczeń.

30 gramowa porcja nasion chia zawiera następujące składniki.

  • Kalorie: 160kcal
  • Błonnik: 11 gramów
  • Białko: 4 gramy
  • Tłuszcz: 10 gramów
  • Nasycone: 1,1 g
  • Jednonienasycone: 0,7 grama
  • Omega 3: 5,15 gramów
  • Omega 6: 1,9 grama
  • Wapń: 18% zalecanego dziennego spożycia
  • Mangan: 30% zalecanego dziennego spożycia
  • Magnez: 30% zalecanego dziennego spożycia
  • Fosfor: 27% zalecanego dziennego spożycia

Te małe nasionka zawierają również cynk, witaminę B1, B2 i B3 oraz potas. Na dodatek nasiona chia mają łagodny smak i nie wpływają na smak potraw, co sprawia, że bardzo łatwo włączyć je do swojej diety.

Korzyści z nasion chia.

Bogate w wiele składników odżywczych: nasiona chia zawierają pięć razy więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak, więcej potasu niż banany i więcej witaminy C niż pomarańcze.

Nasiona chia są pełne antyoksydantów, które zwalczają produkcję wolnych rodników i wzmacniają układ odpornościowy. Ze względu na wysoką zawartość błonnika są idealne na trawienie. Mogą wchłonąć dziesięciokrotność swojej wagi w wodzie i rozszerzają się w żołądku, dając uczucie sytości. Dzięki temu zmniejsza się apetyt i łaknienie, co przyczynia się do utraty wagi.

Ponadto, nasiona te zawierają dwa razy więcej białka niż większość zbóż i pokarmów roślinnych, co czyni je doskonałym źródłem białka dla wegetarian.

Bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, nasiona chia pokonują łososia w dostarczaniu składników odżywczych, co jest świetne dla mózgu i serca.

To superfood walczy również z cukrzycą dzięki zdolności do spowolnienia trawienia i ciśnienia krwi oraz zapobiega skokom poziomu cukru we krwi po posiłkach.

Jak jeść nasiona chia?

Ponieważ nasiona chia są bardzo łatwe do włączenia do diety, możesz je dodawać niemal wszędzie. Możesz posypywać nimi sałatki, dodawać do owsianek na noc lub koktajli, albo jeść je upieczone w ciastach. Wielu wegan używa ich również jako substytutu jajek.

Kilka szybkich przepisów.

Płatki owsiane z nasionami chia na dobry początek dnia.

  • 3 łyżki stołowe płatków owsianych
  • 80 ml mleka
  • 2 łyżki nasion chia (dzienna porcja)

Wsypać płatki owsiane, mleko i nasiona do słoika i dobrze wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Słoik należy przechowywać w lodówce przez noc lub co najmniej przez cztery godziny. Następnego dnia dodaj owoce (banan, kiwi, maliny…) oraz posypkę (orzechy laskowe, migdały, kokos…) i delektuj się!

Meksykańska lemoniada: Chia Fresca.

  • 200 ml wody lub wody kokosowej
  • 2 łyżki stołowe nasion chia
  • sok z 1 świeżej cytryny
  • ½ łyżki syropu klonowego

Dodaj nasiona i wodę do słoika i dobrze wymieszaj. Następnie pozostawić na 10 minut, aby nasiona chia napęczniały i ponownie wstrząsnąć. Następnie dodaj sok z cytryny i syrop klonowy, ponownie wymieszaj i ciesz się!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *