Jak odkamienić czajnik

jak odkamienić czajnik

Co jakiś czas możemy zaobserwować niezbyt estetyczny osad zbierający się na dnie i wewnętrznych ściankach czajnika kuchennego. Niestety wpływa on na smak wody, niekiedy może być przyczyną nieprzyjemnych rewolucji żołądkowych. Jak odkamienić czajnik? Które z domowych sposobów są najbardziej skuteczne?

Czym jest kamień w czajniku?

Biała warstwa osiadająca na ścianach czajnika zwana jest potocznie kamieniem lub twardą wodą. Tak naprawdę to magnez i wapń zawarte w wodzie kranowej. Podczas gotowania wytrącają się, tworząc nalot w środku naczynia.

Dlaczego należy odkamieniać czajnik?

Poza walorami smakowymi oraz względami zdrowotnymi usuwanie kamienia czajnika ma istotne znaczenie w… oszczędzaniu energii. Okazuje się bowiem, że urządzenie do podgrzewania wody pokryte białym nalotem jest bardziej narażone na usterkę, a nawet zużywa więcej energii elektrycznej!

Oprócz eliminacji kamienia ważne jest systematyczne czyszczenie czajnika. Gdy sprzątamy kuchnię, odłączmy więc czajnik od prądu i wypłuczmy jego wnętrze pod bieżącą wodą.

Jak często odkamieniać czajnik i w jaki sposób?

Podczas gdy powierzchowne czyszczenie czajnika powinno odbywać się przynajmniej raz w tygodniu, odkamienianie należy stosować 2 razy w miesiącu. Jeśli jesteśmy zbyt zapracowani lub nie spędzamy w kuchni zbyt wiele czasu, róbmy to raz na miesiąc. Najwygodniejszym rozwiązaniem są oczywiście specjalne preparaty do odkamieniania czajnika.

Jak odkamienić czajnik domowymi sposobami

Wbrew pozorom to bardzo prosta czynność i nie musimy stosować tutaj skomplikowanych środków chemicznych, choć ich stosowanie jest wygodniejsze, a same preparaty w przystępnych cenach. Oczywiście możemy też wykorzystać składniki, które na pewno mamy w swojej kuchni!

Ocet

Wykorzystanie octu do redukcji kamienia z czajnika to metoda, która stosowana jest od lat i znana była jeszcze za czasów naszych babć. Do sprzętu wlewamy szklankę octu i pół szklanki wody. Następnie gotujemy wodę, a po godzinie wylewamy ją z czajnika. Zapach octu jest bardzo intensywny i drażniący. Aby się go pozbyć, czynność należy powtórzyć kilka razy, ale już bez wlewania do środka kwaśnej substancji.

Soda oczyszczona

Soda oczyszczona używana jest nie tylko w kuchni, ale również w lecznictwie i kosmetyce. Niektórzy spożywają ją regularnie, aby pozbyć się toksyn z organizmu. W gospodarstwie domowym służy jako skuteczny preparat do czyszczenia piekarników, kuchenek gazowych i mikrofalówek. Soda oczyszczona pomoże pozbyć się przykrych zapachów dochodzących z lodówki. Nic dziwnego, że znalazła zastosowanie jako środek do pozbywania się kamienia z czajnika!

Jak więc przystąpić do czyszczenia urządzenia do gotowania wody? Cztery łyżki stołowe sody rozpuszczamy w 1,5 litra wody, wlewamy do czajnika i zostawiamy na godzinę. Niektórzy doprowadzają wodę do wrzenia, a następnie podobnie jak w przypadku octu kilka razy gotują czystą wodę. Wszystko zależy od zapachu wydobywającego się ze sprzętu. Jeśli mocno go czujemy, faktycznie lepiej jest ponownie zagotować wodę.

Odkamienianie czajnika sodą oczyszczoną należy do tanich i praktycznych sposobów – paczka sody oczyszczonej może bowiem posłużyć jeszcze do innych czynności. Bazując na wcześniej podanych informacjach, możemy być pewni, że nam się przyda!

Kwasek cytrynowy

Jeśli akurat nie mamy pod ręką octu lub sody oczyszczonej, sięgnijmy po prosty składnik, czyli… cytrynę. Prawdopodobnie owoc ten znalazł stałe miejsce w naszej kuchni, w końcu Polacy kochają herbatę z cytryną. Alternatywą do odkamieniania czajnika może być również kwasek cytrynowy. Jak wyglądają zatem proporcje?

Sok z dużej cytryny lub 5 łyżeczek kwasku aplikujemy do czajnika i zalewamy 1,5 litra wody. Po upływie 24 godzin dokładnie płuczemy czajnik, aby pozbyć się ostrej woni cytrusów. Na wszelki wypadek możemy również kilka razy zagotować świeżą wodę.

Podsumowanie

Redukcja kamienia nie powinna spędzać nam snu z powiek. Jak widać, to standardowa i niezwykle łatwa czynność, do której wcale nie potrzebujemy specyfików z wyższej półki. Poprzestając na prostych środkach, których używamy na co dzień, w łatwy sposób pozbędziemy się pozostałości twardej wody w elektrycznym sprzęcie kuchennym.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *