CZYŚCIŁAŚ PIEKARNIK W ZŁY SPOSÓB PRZEZ CAŁE SWOJE DOTYCHCZASOWE ŻYCIE. OTO WŁAŚCIWY I GENIALNY TRIK!
Szorowanie, czyszczenie, wycieranie i tak bez końca. Mowa tutaj o piekarniku, którego wypucowanie wymaga sporej dawki cierpliwości, czasu i środków chemicznych.
Niektórzy tak bardzo nie lubią czyścić tego miejsca, że po prostu niczego nie pieką, a używają innych kuchennych urządzeń. Jednak od dzisiaj czyszczenie piekarnika nie będzie problemem. Przedstawiamy prosty sposób, na to jak zadbać o to urządzenie.
Czego potrzebujesz:
- Woda
- Butelka ze spryskiwaczem
- Proszek do pieczenia (soda oczyszczona)
- Ścierka
- Ocet
- Mała miska
Na początek zajmij się czyszczeniem wnętrza:
- Usuń zawartość piekarnika.
- Wymieszaj kilka łyżek sody z wodą. Z tego połączenie powstanie pasta, którą umieścisz na powierzchni wymagającej czyszczenia.
- Posmaruj żądane miejsca tą mieszanką. Soda zmieni kolor na brązowy.
- Zostaw to na noc. Przynajmniej na 12 godzin.
- Mokrą ścierką usuń jak najwięcej sody.
- Do spryskiwacza wlej ocet. Spryskaj powierzchnie, na których widać pozostałości po sodzie.
- Wytrzyj piekarnik wilgotną ścierką.
- Włóż wszystko z powrotem do środka.
- Włącz piekarnik, ustaw niską temperaturę i pozostaw tak na około 15 minut
Czyszczenie szyby piekarnika:
- Zrób taką samą pastę jak wcześniej.
- Nałóż ją na szybę.
- Zostaw na 30 minut.
- Wilgotną ścierką wytrzyj powierzchnię do sucha.
Efekt końcowy jest nieprawdopodobny. Żałuję, że nie znałam tej sztuczki wcześniej.
Źródło: taringa.net